Naaien enzo, handwerken voor snelle Henkies

Basketweaving of a picknick basket was published in a booklet for DIY items.

“Tijdens mijn studie heb ik een workshop manden vlechten gevolgd. Naar aanleiding daarvan heb ik de techniek gebruikt en er een heel andere invulling aan gegeven. Ik heb met tricot gevlochten, met karton, met ijzerdraad en met vodden.
Maar het vlechten met tuinslang en waslijndraad, zoals ik heb gedaan met deze mand, had het leukste effect. Het mooiste is om met contrasterende materialen te vlechten, dan krijg je een apart resultaat. De picknickmand wordt dan van een truttig ding ineens stoer.
Het is niet heel erg ingewikkeld om te vlechten. Je moet vooral weten hoe je de basis moet opzetten. Als je die eenmaal hebt kun je de rest van het geraamte gewoon invullen en ben je zo klaar. Het opzetten van het geraamte kost wel veel tijd. En waslijn is stroef, ik heb me een keer flink gesneden met het snijden van de tuinslang. Als je zit te vlechten voel je je eigenlijk een beetje een bordurende oma. Terwijl het wel fijn is om te doen, het is eigenlijk een constante herhaling van bewegingen, net als breien. Als de mand af is, is het zelfs jammer. Het geeft meer voldoening zelf iets in elkaar te zetten, dan gewoon een mand te kopen bij de Xenos.”

 

2006 Uitgeverij Snor. Naaien enzo, Handwerken voor snelle Henkies. ISBN 978-90-810917-1-8